Brand in het vetafzuigkanaal – het gebeurt vaker dan u denkt

21-03-2018 Brand in het vetafzuigkanaal – het gebeurt vaker dan u denkt

Het vetafzuigkanaal. Een hoofdpijndossier voor elke horecaondernemer. Want, hoe houd je deze schoon? En wanneer is schoon, schoon genoeg? Het vetafzuigkanaal is een bron van grote ergernis. Wat veel ondernemers vergeten is dat deze ook nog eens zeer brandgevaarlijk is. De achtergebleven vetresten vormen een groot brandrisico. Zeer licht ontvlambaar en de druk in het kanaal zorgt ervoor dat het vuur zich een uitweg zoekt. In veel gevallen terug naar daar waar de brand ontstond, de keuken. Levensgevaarlijk dus, maar dit is te voorkomen.

Brandpreventie

In het kader van brandpreventie is MZA Horeca een partnerschap aangegaan met RZ Ecoseal. RZ Ecoseal heeft een waterdicht en brandveilige oplossing voor vervuilde vetafzuigsystemen ontwikkeld wat werkelijk uniek in de markt is. Op innovatieve wijze wordt het vetafzuigsysteem voorzien van een makkelijk schoon te houden coating wat de ophoping van vetresten tegengaat en met het werkelijk unieke schoonmaaksysteem is onderhoud een eitje.

Veel ondernemers gaan in de weer met agressieve schoonmaakmiddelen en ingenieuze zelfgemaakte constructies om maar zover mogelijk in het kanaal schoon te maken. Dit lukt echter maar ten dele. Doordat men agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt beschadigt men het vetafzuigkanaal wat vetresten de kans geeft om zich beter in het kanaal te settelen. Ditzelfde geldt voor constructies met plamuurmessen en staalborstels. Bovendien bereikt men nooit het hele kanaal, een mensenarm gaat maar tot zover.

Wat doet RZ Ecoseal?

Als gezegd biedt RZ Ecoseal een minder milieubelastende en minder arbeidsintensieve manier om het vetafzuigkanaal schoon te houden. Het schoonmaken en -houden gebeurt in twee fases:

Fase 1: Het aanbrengen van een unieke coating in een vooraf schoongemaakt vetafzuigsysteem

Het afzuigsysteem wordt voorzien van een speciale, milieuvriendelijke en onbrandbare laag. Hierdoor wordt het risico op brandgevaar vermeden en is het kanaal zo goed als waterdicht. Deze laag is bovendien goed schoon te houden, dus voor toekomstige schoonmaakbeurten levert dit een voordeel in arbeidsuren op.

Fase 2: Het periodiek onderhouden/schoonmaken van het vetafzuigsysteem

Periodiek onderhoud van het vetafzuigkanaal is veel minder arbeidsintensief. Bovendien zijn geen agressieve schoonmaakmiddelen meer nodig om de vetresten te verwijderen. Dit is voordelig voor de portemonnee en het milieu.

Een veilige werkomgeving

Zo creëert u een veilige werkomgeving in uw keuken. Dat is goed nieuws voor uw personeel en voor uzelf. Wij zien maar al te vaak gevallen van brandschade ontstaan in keukens voorbijkomen. De vernietigende kracht van een korte hevige brand veroorzaakt flinke schade. Gelukkig loopt het in veel gevallen goed af en betreft het voornamelijk materiële schade, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Elk risico wat dan vermeden kan worden is er één.

Heeft u interesse gekregen in de oplossing van RZ Ecoseal of MZA Horeca in het algemeen? Laat dan hieronder uw gegevens achter en wij vertellen u meer.

Meer weten over de waterdichte en brandveilige oplossing voor vervuilde vetafzuigsystemen?

Meld u nu aan en onze partner RZ Ecoseal neemt contact met u op om u meer te vertellen.

Voorkomen is beter dan genezen

12-10-2020 Voorkomen is beter dan genezen

Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

04-09-2020 Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

6 maanden Corona en wat nu?

01-09-2020 6 maanden Corona en wat nu?

Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

31-08-2020 Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

De MZA Horeca nieuwsbrief blijf op de hoogte van acties en het laatste nieuws

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.