Weet u hoe snel flexwerk vast werk wordt?

19-03-2018 Weet u hoe snel flexwerk vast werk wordt?

De meeste horeca ondernemers hebben het wel eens meegemaakt. Zij worden benaderd door studenten voor een bijbaantje of kennissen waarvan de zoon of dochter op zoek is naar werk om iets bij te verdienen. De horeca is hier nu eenmaal uitermate geschikt voor. Flexibele uren, tijdelijke werkzaamheden zonder al teveel afhankelijk te zijn van specialistische kennis, ideaal voor een paar uurtjes bijverdienen. Vaak wordt er een afspraak gemaakt om een keertje op proef mee te draaien. Als het beide partijen bevalt wordt er een loonbelastingverklaring ingevuld en samen met een kopie legitimatie naar de loonadministrateur gestuurd. Klaar is Kees. Of toch niet?

Wat de meeste ondernemers vergeten is om een arbeidscontract op te stellen. Dat is toch nergens voor nodig als het om een paar uurtjes invallen gaat hoor ik u zeggen. Ja, juist wel. De wet is hier namelijk heel helder in. Als er geen schriftelijk opgesteld contract is overeengekomen gaat de wetgever uit van een mondelinge overeenkomst. Omdat deze vaak geen gespecificeerde contractduur omvat gaat men bovendien uit van een contract voor onbepaalde tijd. Zo worden “die paar uurtjes” zomaar een volwaardig arbeidscontract met een heleboel verplichtingen (arbo, verzuim) voor u als werkgever. Daarom is het absoluut aan te raden om altijd schriftelijk een arbeidscontract op te stellen. Ook als het gaat om een werknemer die maar een paar uurtjes per week werkt om wat bij te verdienen.

Arbeidscontract in de horeca voor bepaalde tijd

Vaak weten horecaondernemers niet precies hoe ze dit moeten aanpakken en zien wij dat juist voor deze flexibele krachten niets geregeld wordt. Daarom hebben wij door onze partner Smit & Smit Advocaten een model Eerste arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd laten opmaken. Deze kunt u gebruiken om uw tijdelijke werknemers een contract voor bepaalde tijd aan te bieden. Op deze manier kunt u een heleboel zaken voor beide partijen duidelijk vastleggen. Bijvoorbeeld de duur van het contract of een proefperiode. Hiermee weten beide partijen wat te verwachten van het dienstverband en bent u als werkgever na afloop van de contractperiode niet langer gebonden aan de werkgeversverplichtingen.

Arbeidscontract in de horeca voor onbepaalde tijd

Ook voor onbepaalde tijd contracten hebben Smit & Smit Advocaten een modelovereenkomst opgesteld. Die bevat de minimale bepalingen waar een arbeidscontract aan zou moeten voldoen. Wellicht voor u als horecaondernemer een handig om deze naast uw huidige contracten te leggen? U kunt altijd contact zoeken om eens te praten over een contract specifiek voor uw situatie te laten opstellen.

Interesse in de modelcontracten? Vraag deze dan hieronder aan.

Meer weten over arbeidscontracten in de horeca?

Meld u nu aan en onze partner Smit & Smit Advocaten neemt contact met u op om u meer te vertellen.

Voorkomen is beter dan genezen

12-10-2020 Voorkomen is beter dan genezen

Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

04-09-2020 Verkoop horecapanden is aan de orde van de dag

6 maanden Corona en wat nu?

01-09-2020 6 maanden Corona en wat nu?

Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

31-08-2020 Wat wijzigt er in het 3e steunpakket?

De MZA Horeca nieuwsbrief blijf op de hoogte van acties en het laatste nieuws

Om u beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als u verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat u dat goed vindt. Meer weten? Lees dan ons cookiebeleid.